Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin (CRISPR-Cas9) Kullanımı Eğitim Programı

IMG-20240423-WA0028.jpg

Tarımsal Biyoteknoloji bölümümüz ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Bahçe Bitkileri Araştrmaları Daire Başkanlığı koordinasyonunda 18-19 Nisan 2024 tarihlerinde Antalya'da teorik ve uygulamalı olarak "Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin (CRISPR-Cas9) Kullanımı" konusunda hem kamu hem de özel sektör Ar-Ge kurum ve kuruluşlarından bitki ıslahı konusunda çalışmalar yürüten araştırmacılar için teorik ve pratik eğitim düzenlenmiştir.

1.jpg

Söz konusu eğitimin teorik kısmı 18 Nisan 2024 tarihinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Aksu yerleşkesinde Prof. Dr. Nedim MUTLU tarafından "Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin (CRISPR-Cas9) Kullanımı'' hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Eğitimin laboratuvardaki uygulamalı kısmı ise 19 Nisan 2024 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü bünyesinde Prof. Dr. Nedim MUTLU ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.

2.jpg

Laboratuvardaki uygulama kısmında ise araştırmacılara Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Agaroz Jel Elektroforezi, Moleküler Klonlama, Gen Aktarım Teknikleri ve Doku Kültüründe Transformasyon konularında uygulamalı olarak eğitim verilmiştir.

3.jpg

Eğitime katılan araştırmacılar, CRISPR gibi modern biyoteknoloji araçlarının bahçe bitkilerinin ıslahında kullanımı konusunda bilgi ve becerilerini geliştirme imkanı bulmuşlardır. Bu sayede, Türkiye'de tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artıracak yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaları amaçlanmıştır. Bu eğitimin önemi ise modern biyoteknoloji araçlarının bahçe bitkilerinin ıslahında kullanımı konusunda araştırmacıların bilgi ve becerilerini geliştirerek, Türkiye'de tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artıracak yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

 

Eklenme tarihi: 23.04.2024 21:06:57
Son güncelleme: 23.04.2024 22:39:30